AMM Syds Podcast

Har du hört att man kan bli sjuk av pendling? Visste du att all asbest inte är farlig? Är det sant att allting är giftigt i tillräckligt stor dos? Funderar du på om barnens miljö på dagis och i skola är OK? Vi på Arbets- och miljömedicin Syd (AMM Syd) undersöker, analyserar och sprider kunskap för att förebygga hälsorisker i arbetslivet och i den miljö du lever och bor i. För oss är det viktigt att man mår bra i skolan, på arbetet, i hemmet och under fritidsaktiviteter oavsett om de sker inomhus eller utomhus. Att man inte ska bli sjuk eller få besvär i dessa miljöer är vad vi hela tiden strävar efter. I vår podd har vi intressanta samtal där vi på ett enkelt sätt delar med oss av våra erfarenheter. Ni kommer träffa läkare, kemister, forskare och andra yrkeskategorier från AMM Syd som tar arbetsmiljö- och andra miljöfrågor på allvar.

Avsnitt 7: Inger Arvidsson om Ergonomi & Åtgärdsnivåer

Varför är belastningsskador inom en del yrken så vanliga? Varför drabbas fler kvinnor än män? Vad är det i kroppen som blir belastat? Muskler? Nerver? Skelett? Ergonomen och forskaren Inger Arvidsson ger svar på allt detta. Hon förklarar också vad åtgärdsnivåer mot belastningsskada innebär! Dessutom tar vi reda på om Inger själv haft någon belastningsskada?

Avsnitt 6: Margareta Littorin om Miljöskandaler


Skåne har drabbats av flera ganska stora miljöskandaler. Lomma Eternit! BT Kemi i Teckomatorp! Hallandsåsen! Många människor drabbades och fick besvär av de gifter som var i omlopp på dessa platser. Med 40 års läkarerfarenhet på Arbets- och miljömedicin har Maggan Littorin koll på vad det var som hände på dessa ställen. Att få stopp på giftutsläpp är ju så klart viktigt i sådana lägen. Men viktigast är……. ? Maggan har svaret!

Avsnitt 5: Thomas Lundh om Lab-kuriosa

En rutinerad lab-räv! Med över 30 års erfarenhet är det nog just vad man får kalla kemisten Thomas Lundh. Hur har AMM Syds laboratorium förändrats över tid? Detektivarbete tillsammans med traditionella lab-analyser har lett till oväntade fynd i keramikkrus, löständer och kosttillskott. I vårt femte pod-avsnitt hör du Thomas berätta lite lab-kuriosa som samtidigt varit viktigt för patienters hälsa.

Avsnitt 4: Katrin Dierschke om Ögonfransförlängning

Visste du att ögonfransförlängning och modellbyggeri har något gemensamt? Specialistläkare Katrin Dierschke förklarar i AMM Syds fjärde pod-avsnitt vad det är. Vidare får vi veta hur en ögonfransförlängning egentligen går till. Vad det kan ge för besvär och hos vem. Och hur skyddar man sig egentligen?

Avsnitt 3: Jan-Eric Karlsson om Asbest

Asbest väcker obehagskänslor och oro hos många! Är detta alltid befogat? Yrkeshygieniker Jan-Eric Karlsson har stor erfarenhet av att svara på frågor från människor som är oroliga för att de utsatts eller andats in asbest. Varför finns asbest och vilka egenskaper har det? Varför kan det vara farligt att andas in det? Vilka är hälsoriskerna? Används asbest fortfarande? Finns det i våra hem? Om så, ska vi verkligen hålla på så mycket med hemrenovering på egen hand. Förutom dessa och många andra frågor kommer Jan-Eric att ge svar på vad hans yrkestitel innebär.

 Avsnitt 2: Estelle Larsson om Gifter

Arsenik i ris! Cyanid i linfrön! PCB i fisk! Tungmetaller i marken! Gift i maten från stavmixern! Tänkbara och förmodligen riktiga rubriker i dagspress under senare år. Ligger det något i dem? Ska vi oroa oss när vi läser sådant? Det förklarar miljöhygieniker Estelle Larsson i detta pod-avsnitt. Dessutom får vi veta att till och med vanligt dricksvatten och luft kan vara giftigt i tillräckligt stor dos. Råttgift och viss hjärtmedicin har samma verksamma huvudsubstans. Varför är inte båda giftiga för oss människor? Vågar Estelle använda sin stavmixer? Lyssna… så får ni veta!

Avsnitt 1: Catarina Nordander om Vibrationer

Visste du att fingrar har ”ögon”? Catarina Nordander, överläkare vid AMM Syd och expert på vibrationsskador, påstår i alla fall detta. Denna typ av skador ökar vilket bekymrar Catarina. Vilka får vibrationsskador och varför? Går det att bota? Får man en skada eller en sjukdom egentligen? Vilka yrken ligger i riskzonen? Behöver man oroa sig om man klipper sin häck tre gånger om året? Frågorna är många och Catarina har svar på det mesta.

På telefon kan man även nå våra poddar via apparna Acast och Podcaster.

Poddansvariga: Johan Andersson & Zoli Mikoczy