Ledigt uppdrag inom nationellt system för kunskapsstyrning
För dig som vill vara med och utveckla kvalitet och jämlikhet inom sjukvården i Sverige. Som nationell processledare har du stor möjlighet att driva utvecklingen inom ditt område. Nu finns ett ledigt uppdrag som processledare för nationellt programområde (NPO) tandvård motsvarande 50% av heltidstjänst.
Arbetsbeskrivning nationell processledare
Bakgrund
I den nationella strukturen för kunskapsstyrning har processledare en viktig roll. I första hand knyts processledare till varje nationellt programområde (NPO) men också till nationella arbetsgrupper (NAG) med uppdrag att ta fram kunskapsstöd. Ansvaret för att rekrytera och tillsätta processledare ligger i regel hos den sjukvårdsregion som har värdskapet för respektive NPO/NAG. För Södra sjukvårdsregionen innebär detta i nuläget ansvar för processledare med koppling till nervsystemets sjukdomar, njur- och urinvägarnas sjukdomar, tandvård och Nationella primärvårdsrådet (NPR).
Beskrivning av processledarens arbetsuppgifter
Den övergripande rollen är att tillsammans med övriga ledamöter i NPO/NAG driva arbetet framåt utifrån framtagen verksamhetsplan. I processledarrollen ingår följande arbetsuppgifter:
I. Administrativt stöd
Bokningar, kallelser, minnesanteckningar, jävsdeklarationer, rutiner för nomineringar etc.
II. Processutveckling
- Planering av innehåll, struktur och utveckling av gruppens arbete tillsammans med ordförande
- Stötta följsamhet till rutiner samt användningen av mallar och instruktioner
- Leda workshops och arbetsgruppsmöten
- Att vara kontaktperson för NPO/NAG
- Framtagandet av verksamhetsplaner
- Stödja uppbyggnad och arbetet i beslutade Nationella arbetsgrupper (NAG)
- Kommunikation med sjukvårdsregionala samordnare, övriga NPO/RPO, samarbetspartners i form av professions- och patientföreningar, företrädare för lokal/regional kunskaps-styrning, kommunikation med SKR-stödfunktion, Socialstyrelsen samt andra myndigheter.
III. Analys och uppföljning
Stödjande i uppföljning av programområdets arbete, sker främst via verksamhetsplan, GAP- analyser och utvecklande av Vården i siffror Nationellt programområde Nervsystemets sjukdomar (vardenisiffror.se). I uppföljningsarbetet finns extern kompetens att tillgå som processledaren för dialog med tillsammans med NPO.
Processledare som nätverksbyggare
För att processledaren ska kunna vidareutvecklas och fungera i sin roll som processtöd till NPO finns en rad olika nätverk både på nationell och sjukvårdsregional nivå inom Södra sjukvårdsregionen. Det finns ett nationellt processledarnätverk som träffas cirka tre gånger per termin, en årlig lärandeträff då samtliga aktörer träffas inom det nationella kunskapssystemet samt ett nätverk för att bedriva nationella arbetsgrupper. De fyra processledarna som ingår i Södra sjukvårdsregionens värdskap träffas på regelbunden basis för att utbyta erfarenheter, diskutera knäckfrågor och få mer information om vad som sker i kunskapssystemet i stort.
Lämplig tidigare erfarenhet
Önskvärt med tidigare erfarenhet av projektledning och verksamhetsutveckling. Fördel med god kännedom om hälso- och sjukvårdens struktur och organisation.
Personliga egenskaper
- Förmåga att arbeta genom andra på ett coachande och stödjande sätt.
- Förmåga att genom lyhördhet och smidighet tillsammans med andra lösa uppdrag och utmaningar på ett konstruktivt sätt.
- Flexibelt förhållningssätt med möjlighet att anpassa sig till ändrade omständigheter.
- Självständighet och vilja att nå resultat som skapar värde för patient och medarbetare.
- Vara strukturerad och ha förmåga att organisera arbeten i ett komplext och stort flöde.
Anställningsform
Den vanligaste anställningsformen är så kallat ”tjänsteköp”, dvs. att Södra sjukvårdsregionen ”köper” (faktureras) kostnaden samtidigt som individen behåller sin grundtjänst i ordinarie verksamhet. Även andra anställningslösningar kan vara möjliga.
För mer information kan du som är intresserad kontakta någon av nedanstående. Avstämning med närmaste chef sker inför utnämnande av aktuell kandidat för processledarrollen. Beslut om vem som utses tas i Styrgruppen för Södra sjukvårdsregionen (SKS-R).
Lediga processledaruppdrag
För närvarande sökes personer till följande processledaruppdrag:
- NPO tandvård motsvarande 50% av heltidstjänst.
Kontaktpersoner Södra sjukvårdsregionen
Christer Lindbladh, hälso- och sjukvårdsstrateg
christer.lindbladh@skane.se
072-199 82 68
Anna Benemark, hälso- och sjukvårdsstrateg
anna.benemark@skane.se
076-887 18 89