Vävnadsbanken i Lund

Bakgrund

I Sverige föds varje år cirka 800 barn med medfött hjärtfel. En del hjärtfel är så komplicerade att de inte går att laga utan tillgång till reservdelar. För dessa typer av fel kommer de bästa reservdelar från människa. Genom att donera vävnader för transplantationsändamål kan man hjälpa dessa barn till ett mycket bra liv. En annan grupp patienter som är beroende av donerad vävnad är de som har skador eller sjukdomar på hornhinnan där det enda sättet att rädda synen är en hornhinnetransplantation. Patienter med svåra brännskador som är livshotande kan räddas genom hudtransplantation

För att få tillgång till vävnader för transplantation behövs människor som har sagt att de vill donera organ och vävnader efter sin död, en väl utbyggd donationsverksamhet som kan ta hand om vävnader, utreda donatorns medicinska lämplighet, tillvarata, göra vävnaden transplantabel, och förmedla till transplantation: en omfattande och komplicerad process.

Utöver att tillhandahålla vävnad för transplantation bidrar Vävnadsbanken även till:

  • Medicinska utbildningar genom att bland annat tillhandahålla temporalben för utbildning av öronkirurger, för kurser i Lund och i Borås.
  • Forskning genom att tillhandahålla vävnad för forskningsändamål. Inom ramen för olika forskningsprojekt kan vävnader tillvaratas från donatorer som angivit att de donerar för annat medicinskt ändamål.
  • Organisera nationella kurser och utbildning i vävnadsdonation och transplantation.

Ett omfattande regelverk styr hela vävnadsverksamheten, genom transplantationslagen och vävnadslagen samt tre föreskrifter från Socialstyrelsen (SOSFS 2009:30–32) vilka grundar sig på EU-direktiv.

Utveckling fram till idag

1985 startades ett projekt mellan thoraxkirurgiska kliniken i Lund och avdelningen för rättsmedicin för att från avlidna donatorer tillvarata hjärtklaffar för transplantation. Några år senare tillsattes den första heltidstjänsten för handhavande av hjärtvävnad och ytterligare ett drygt decennium efter starten formades en vävnadsbank. Det innebar en samordning av vävnadsdonations-verksamheten för att tillgodose universitetssjukhusets behov av transplantabel vävnad.

1999 utökades verksamheten med nya lokaler och har sedan dess vuxit ytterligare, fått allt fler samarbetspartner och fler kliniker som beställer vävnader för sin verksamhet. Vävnadsbanken är idag Skandinaviens största bank för hjärtklaffar, med ett skandinaviskt upptagningsområde och förmedlingsansvar. Hjärtklaffar kan när det inhemska behovet är täckt förmedlas till andra EU-länder.

Utöver kardiovaskulär vävnad tillvaratas och förmedlas även ögonvävnad, hud, hörselben, höftledskulor, senor, autologa serumdroppar och autologa skallben vilket gör Vävnadsbanken på Sus till en multivävnadsbank.

Målsättning

  • Tillhandahålla vävnader av högsta möjliga kvalité för transplantationsändamål
  • Sprida kunskap om vävnadsdonation och nyttan med vävnadstransplantation
  • Utveckla nya tekniker för att ytterligare förbättra vävnadernas hållbarhet
  • Vara en multivävnadsinrättning för Skandinavien
  • Främja det europeiska och även globala förbättringsarbetet när det gäller säkerheten och värna tillgången av transplantabel vävnad till alla patienter som behöver det

Framtid

Vad kommer att hända i framtiden?

  • Kirurgiska utvecklingsprojekt, särskilt inom robotik som utförs i Vävnadsbankens donationsoperationssal
  • Utveckling av lagringstekniker.
  • Utveckling av nya tekniker för att öka vävnadernas funktionella hållbarhet efter transplantation.