Södra sjukvårdsregionen

Avslutade projekt

Blodsamverkan

I Södra sjukvårdsregionen har antalet blodtransfusioner minskat under de senaste åren. Antalet aktiva blodgivare och helblodstappningar har också minskat men inte i samma utsträckning som minskningen av blodtransfusioner. Självförsörjningsgraden ligger idag över 100 procent för alla regioner i Södra sjukvårdsregionen. Samverkan kring blodprodukter kan fortsatt vara aktuell i mer specifika fall till exempel för tillgång till specifika blodgrupper eller trombocyter (blodplättar). Delprojektet är avslutat, det kan dock återupptas efter eventuellt beslut från Socialstyrelsen i frågan.
Uppdrag projekt Blodsamverkan (pdf)
Protokollsutdrag beslut Södra regionvårdsnämnden 2020-12-03 (pdf)
Slutrapport (pdf)
Uppföljning 2022-08-19 (pdf)

Endokrin halskirurgi

Uppföljning hösten 2020 visar att det fortsatt finns kapacitetsbrist i Södra sjukvårdsregionen avseende endokrin halskirurgi. De åtgärder som rekommenderades har endast i begränsad omfattning genomförts och att tillgängligheten fortsatt är låg. Nämnden rekommenderar regionerna att utreda och implementera de förslag som projektgruppen lagt fram. Förnyad uppföljning senast januari 2022.
Uppdrag projekt Endokrin halskirurgi (pdf)
Beslut Södra regionvårdsnämnden 2019-10-03 (pdf)
Uppföljning 2020-12-03 (pdf)

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD), innefattande ulcerös kolit och Crohns sjukdom, är kroniska sjukdomar som inte går att bota. I flertalet fall insjuknar patienten vid 15-35 års ålder och lever med sjukdomen under resten av livet. Behandlingen av IBD har de senaste åren ändrats radikalt efter införande av nya mediciner och operationsmetoder. En arbetsgrupp med verksamhetsföreträdare från samtliga regioner har utifrån en beskrivning av nuläget tagit fram tio förslag till åtgärder för att förbättra och utveckla IBD-vården i Södra sjukvårdsregionen. Bland åtgärderna finns regionövergripande vidareutbildning av sjuksköterskor, utökning av sjukvårdsregionala behandlingskonferenser, prioritering av öppenvård med tydligare ansvarsfördelning mellan primärvård och specialistvård samt utvecklad samverkan med patientföreträdare. Rapportens förslag harmoniserar med nyligen godkänt personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för IBD. Uppföljning skall ske hösten 2023.
Uppdrag projekt Inflammatoriska tarmsjukdomar (pdf)
Beslut Södra regionvårdsnämnden 2022-09-30 (pdf)
Slutrapport (pdf)

Luftburna sjuktransporter

Rapporten analyserar effekterna av en helikopter i Södra sjukvårdsregionen som komplement till vägambulans för att i tidskritiska situationer snabbt nå ut med medicinsk kompetens och transportera patienten till rätt vårdnivå. Rapporten föreslår att helikopterverksamhet inrättas med dygnet runt beredskap och belyser olika lösningar för att uppnå detta. En handlingsplan presenterades för Södra regionvårdsnämnden med beslut på nämndsmötet den 2021-06-11 att beredningen förs vidare till respektive region.
Uppdrag projekt Luftburna sjuktransporter (pdf)
Protokollsutdrag beslut Södra regionvårdsnämnden 2020-06-05 (pdf)
Slutrapport (pdf)

Ortopedi – bäckenkirurgi efter trauma

Ortopedi – ryggkirurgi

Ökad tillgänglighet och stärkt kompetensutveckling genom att läkare från Blekinge, Halland och Kronoberg utbildas och tjänstgör i Skåne, för att förbättra och förstärka ryggkirurgin i Södra sjukvårdsregionen.
Uppdrag projekt Ortopedi – ryggkirurgi (pdf)
Protokollsutdrag beslut Södra regionvårdsnämnden 2018-04-23 (pdf)
Slutrapport (pdf)
Uppföljning 2019-03-20 (pdf)

Rutinmässig testning på tumörvävnad vid tjock- och ändtarmscancer

Ett införande av regelmässig dMMR-analys vid nydiagnostiserad kolorektal cancer har införts i samtliga regioner som ingår i Södra sjukvårdsregionen. Det innebär att rekommendationerna i det nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer har implementerats hos huvudmännen i Södra sjukvårdsregionen. Den regelmässiga dMMR-analysen innebär att förutsättningen för att kunna uppnå målet om en god, jämlik och likvärdig vård i behandlingen av kolorektal cancer i Södra sjukvårdsregionen har förstärkts. Det ökar möjligheterna att indentifiera personer med Lynchs syndrom. Identifiering av personer med Lynchs syndrom innebär att dessa personer och deras familjer får ett förbättrat omhändertagande. Genetisk vägledning och kontrollprogram vid Lynchs syndrom bidrar till förbättrad hälsa och förebygger cancer.
Uppdrag projekt Rutinmässig testning på tumörvävnad vid tjock- och ändtarmscancer (pdf)
Beslut Södra regionvårdsnämnden 2020-10-08 (pdf)
Slutrapport (pdf)
Uppföljning 2022-08-24 (pdf)

Tillgång till magnetresonanstomografi (MRT) under jourtid

Arbetsgruppen föreslår att patienter i behov av akut MRT mellan klockan 21 och 07 från och med 1 september 2021 remitteras till Sus. Under all övrig tid föreslås att undersökningen genomförs på respektive hemortssjukhus. Södra regionvårdsnämnden har godkänt rapporten och rekommenderar regionerna att följa arbetsgruppens förslag.
Uppdrag projekt Tillgång till magnetresonanstomografi (MRT) under jourtid (pdf)
Protokollsutdrag beslut Södra regionvårdsnämnden 2021-06-11 (pdf)
Slutrapport (pdf)
Uppföljning 2022-08-05 (pdf)