YMDA
Skånes universitetssjukhus
För att arbeta tryggt och säkert inom vård- och omsorgsverksamhet behöver huden på händerna vara hel. Det är alltid viktigt att försöka minimera moment som innebär hudirritation och ännu viktigare om man har handeksem eller benägenhet att få handeksem. Vid handeksem är tidigt insatt korrekt behandling viktigt. Om ett handeksem förvärras och huden spricker ökar risk för sekundärinfektion och då kan man inte arbeta. För att arbeta tryggt och säkert inom vård- och omsorgsverksamhet behöver huden på händerna vara hel.
Vårdarbetet är i sig en riskfaktor för att utveckla eller förvärra handeksem eftersom det innebär att huden konstant utsatts för handtvätt, handdesinfektion och handskar som kan i sig utlösa irritation och/eller kontaktallergier. Handtvätt med tvål och vatten torkar ut huden. Överdriven användning av handskar irriterar. Handdesinfektionsmedel är effektivt mot mikroorganismer och samtidigt hudvänligt. Det kan svida, men torkar inte ut.
Därför är det viktigt att all vårdpersonal arbetar på rätt sätt avseende handhygien och handvård. Nedan följer rekommendationer och råd för vårdpersonal. Råden har tagits fram i samarbete mellan Yrkes- och miljödermatologi Skånes
universitetssjukhus Vårdhygien Skåne och Smittskydd Skåne.
Läs mer här: Råd om handhygien och handvård till vård- och omsorgspersonal