Vanliga frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar så att du lätt ska hitta svar på din fråga. Se frågorna genom att klicka på respektive kategori.
Transport och förvaring
Fråga: Hur länge är ni på plats och kan ta emot prover på eftermiddagarna?
Svar: Vår godsmottagning stänger vid 16.00, så proverna behöver vara här innan dess för att någon ska vara på plats och ta emot dem.
Fråga: Kan man förvara provburkarna med cytostatikaproverna i en frys (-20) med andra patientprover utan att de påverkas på något sätt? Räcker förvaring i rena plastpåsar?
Svar: Ja det går bra att förvara proverna med andra patientprover, så länge de ligger i en ren påse.
Fråga: Vi ska skicka cytostatikaprover. Hur ska frigolitlådorna märkas vid transporten? Farokoder?
Svar: Vi har skickat med en klisterlapp där det står att frigolitlådan ska förvaras i -20 grader C. Klistra den på lådan tillsammans med vår adress. Inga farokoder behöver anges.
Fråga: Behöver man skicka in cytostatikaproverna samma dag som de provtas eller kan man förvara dem i frys några dagar och sedan skicka dem till er?
Svar: Ni behöver inte skicka proverna samma dag som ni utför avstryksprovtagningen. Förvara proven i frys (-20 ºC) tills leverans till Arbets- och miljömedicin Syd.
Fråga: Hur transporterar vi cytostatikaproverna till er så att de kommer fram frysta?
Svar: Skicka dem i en frigolitlåda med kylklampar alternativt torris. Vi skickar ut frigolitlåda och några kylklampar med det provtagningsmaterial som skickas till er.
Fråga: Går det bra att skicka cytostatikaproverna med posten eller ska man använda en budfirma/fraktföretag?
Svar: Det går bra att skicka proverna med posten, en budfirma eller fraktföretag. Det viktiga är att proverna är frysta under hela transporten.
Fråga: Behöver provtagningsmaterial till cytostatikaprovtagningen förvaras på något särskilt sätt tills vi ska påbörja provtagningen?
Svar: Förvara provtagningsmaterialet i rumstemperatur. Tänk på att frysa in kylklamparna någon dag/dagar innan provtagning.
Fråga: Hur kritiskt är det att cytostatikaproverna är frysta vid ankomst till Arbets- och miljömedicin Syd?
Svar: Proven tål förvaring i kyl upp till två veckor utan förluster. Frysta prover (-20°C) är hållbara minst två månader. Vi rekommenderar att alla prov fryses omedelbart efter provtagning så att det inte blir några förluster innan vi hunnit analysera proverna.
Fråga: Kan man lägga cytostatikaproverna löst i frigolitlådan med kylklamparna?
Svar: Nej, lägg proverna i en plastpåse först och stoppa sedan den i frigolitlådan med de frysta kylklamparna.
Fråga: Räcker det med tre frysta kylklampar för att hålla cytostatikaproverna frysta/kalla tills de når ert laboratorium?
Svar: Tre frysta kylkampar håller proverna frysta/kalla i 24 timmar (lådan i rumstemperatur +20 ºC) till 72 timmar (lådan i kyl 4 ºC).
Provsvar
Fråga: Hur lång tid tar det att få provsvar för cytostatikaprover?
Svar: Inom 25 arbetsdagar skickas svaret. Postens leveranstid tillkommer.
Fråga: Vi saknar provsvar för bly i blod på en patient. Är analysen utförd?
Svar: Ring oss på vår telefontid (vardagar kl 10-12) så kan vi hjälpa er att kontrollera om analysen är utförd. Tänk på att inte skicka några personuppgifter till oss via e-post.
Fråga: Kan ni skicka digitala provsvar för att undvika pappershantering?
Svar: I nuläget använder vi oss bara av papperssvar. Vi jobbar på en lösning gällande utskick av digitala provsvar.
Fråga: Vi har vid upprepade tillfällen fått utslag av ifosfamid (IF) i våra lokaler, trots att vi aldrig tillverkar beredningar med denna substans. Hur kan det komma sig?
Svar: Metoden som vi använder bygger på vätskekromatografi kopplat till masspektrometri och det är en metod med både hög sensitivitet och specificitet då den analyserar specifika fragment från molekylstrukturer. Det betyder att det är låg sannolikhet att mätmetoden misstar något annat störande ämne för IF, även om det inte kan uteslutas till 100%.
Eftersom ni inte bereder lösningar med IF så måste källan vara någon annan. Man har sett i tidigare studier att både läkemedelsförpackningar (kartongen) och vialer kan vara kontaminerade på utsidan av andra läkemedel, än den som vialer är fylld med. Därför kan en tänkbar källa till de halter som påträffas i era lokaler komma från en sådan källa.
Fråga: Hur lång tid tar det för att få svar på bly, kadmium och kvicksilver i blod?
Svar: Svarstiden är 10 arbetsdagar från att provet har ankommit oss. Postens leveranstid tillkommer.
Provtagningsmaterial
Fråga: Hur gör man för att beställa provtagningsmaterial?
Svar: Beställning av provtagningsmaterial görs via ett formulär på vår hemsida.
Fråga: Jag ska beställa provtagningsmaterial för cytostatika till flera olika arbetsplatser/produktionsenheter, hur gör jag då?
Svar: När man beställer till flera olika arbetsplatser/produktionsenheter kan du göra det i samma beställningsformulär. Varje arbetsplats blir ett provtagningstillfälle/omgång. Du skriver de antal prov du vill ha per provtagningstillfälle på Antal omgång 1, Antal omgång 2, Antal omgång 3 etc.
Fråga: Kan jag behålla plastramen om jag ska ta flera omgångar med cytostatikaprover under året/åren?
Svar: Ja det går bra. Skicka tillbaka ramen när den inte kommer att användas flera gånger hos er.
Fråga: Provtagningsutrustning för cytostatika har kommit, med det fanns ingen ram med denna gång.
Svar: När beställningen görs måste man kryssa i om man behöver en plastram. Ingen ram skickas ut automatiskt.
Fråga: Jag undrar om det finns möjlighet att beställa klisteretiketter med märkningen UN3373 (som behövs när vi skickar våra blyprover till er) av er eller om jag måste hitta dessa på något annat ställe?
Svar: Tyvärr har vi inte sådana etiketter, så du behöver beställa dem på annat håll.
Fråga: Kan man köpa destillerat vatten på apoteket?
Svar: Fråga på ditt apoteket om de har destillerat vatten i sitt sortiment. Ansvarig kemist säger att ni kan använda vanligt kranvatten, om ni inte får tag på destillerat vatten, till rengöring av plastramen. Dock är det viktigt att använda det medföljande ultrarena vattnet på kompresserna vid själva provtagningen.
Fråga: Det ultrarena vattnet ni skickade med, fungerar det även nu trots att det legat nästan tre månader?
Svar: Ja det går bra att använda.
Fråga: Kan man använda sterilt vatten vid avtorkning av ramen vid avstryksprovtagning av cytostatika?
Svar: Ja det går bra! Även vanligt kranvatten går att använda. Det viktiga är att det inte innehåller något som kan störa analysen (exempelvis kontaminerande cytostatikarester eller liknande). Ju renare desto bättre!
Till själva provtagningen vill vi dock att ni använder det ultrarena vattnet som vi tillhandahåller med provtagningsmaterialet.
Kundadministration
Fråga: Kan man ha mer än en kundkod till er? Exempelvis om man vill debitera en annan instans för analysen.
Svar: Man kan bara ha en kundkod hos oss. Ni kommer få fakturan skickad till den fakturaadress som är kopplad till kundkoden. Ska fakturan debiteras av någon annan så får ni i er tur skicka den vidare till den som ska betala den.
Fråga: Kopplas kundkoden till ett kostnadsställe eller kan vi ange olika kostnadsställen för varje beställning?
Svar: Man kan koppla ett kostnadsställe till kundkoden eller så kan man ange olika kostnadsställen vid varje beställning.
Fråga: Hur får man en kundkod?
Svar: Skicka ett mail till ammlab@skane.se och ange att ni vill bli kund.
Fråga: Hur får jag reda på vilken kundkod jag har om jag glömt vilken jag har?
Svar: Skicka ett mail till ammlab@skane.se och ange att du glömt din kundkod så kan vi hjälpa dig.
Fråga: Vi undrar vad vi ska skriva på ”kundens referens-id” på remissen?
Svar: Fältet för ”kundens referens-id” fylls i med egen märkning t ex om provet ingår i något projekt eller liknande. Det är alltså frivilligt att fylla i denna.
Analyssortiment
Fråga: Stämmer det att ni planerar att erbjuda avstrykningsprover för antibiotika?
Svar: Det stämmer! Preliminär plan är att metoden är klar att börja användas under 2024. Vi kommer att meddela startdatum i god tid på vår hemsida.
Fråga: Vilka ämnen erbjuder ni i ert analyssortiment?
Svar: Vi erbjuder analys av metaller, damm, isocyanater, organiska syraanhydrider, polyaromatiska kolväten, cytostatika med flera. För ytterligare information om analyser och priser var god se hemsidan.
Provtagning
Fråga: Kan vi få hjälp av er att utföra avstryksprovtagning av cytostatika på ytor?
Svar: Vi har inte möjlighet att komma ut och provta hos er då vi inte tillhandahåller den tjänsten. Ni kan dock kontakta er företagshälsovård och be en arbetsmiljöingenjör där att ta proverna till er.
Fråga: Hur många cytostatikaprover måste man ta på ett ställe för att få en bedömning av arbetsplatsen?
Svar: Vanligtvis så krävs det minst 10 prov per provtagningsställe för att våra yrkeshygieniker ska kunna göra en bedömning av arbetsplatsen. Undantaget är om det handlar om en uppföljning av tidigare provtagning, men då ska detta anges på remissen.
Fråga: Hur många cytostatikaprover kan ni maximalt analysera samtidigt?
Svar: Vi kan i dagsläget maximalt analysera 37 prover samtidigt. Detta är inklusive blankproverna.
Hållbarhet
Fråga: Vi har tagit cytostatikaprover som ska skickas in till er, de skulle ha skickats igår, men inte hämtats. Hur lång är hållbarheten?
Svar: Ni kan förvara proverna i frysen tills ni har möjlighet att skicka dem till oss. Proverna håller sig i ungefär två månader om de är frysta.
Fråga: Vi har fått en frigolitlåda av er att skicka cytostatikaproverna i. Hur länge kan den hålla proverna frysta? Har mätningar gjorts på detta?
Svar: Vi har gjort en test där vi ser att 3 frysta kylklampar i en frigolitlåda klarar av att hålla proverna frysta/kalla i 24 timmar om lådan står i rumstemperatur (+20 ºC) under transporten. Förvaras frigolitlådan däremot i kyl (4 ºC) håller sig proverna frysta i 72 timmar.
Laboratoriet
046-17 31 95
Telefontider
Mån – Fre 10:00-12:00
Laboratoriet
ammlab@skane.se
Postadress
Arbets- och miljömedicin Syd
Medicon Village
Scheelevägen 8
223 81 Lund
Besöksadress
Medicon Village, Byggnad 402A, vån 2 och 3, Scheelevägen 8, LUND